У США створюють імпульсний плазмовий двигун, який скоротить політ до Марса до двох місяців

Американська компанія Howe Industries працює над розробкою передової силової установки, яка може стати проривом у питанні освоєння людством космічного простору. Як повідомляє NASA, плазмова імпульсна ракета (Pulsed Plasma Rocket, PPR) здатна генерувати колосальну тягу до 100 000 ньютонів при питомому імпульсі 5000 секунд.

В основі концепції плазмової імпульсної ракети (Pulsed Plasma Rocket, PPR) лежить ідея Pulsed Fission-Fusion (PuFF) – надстиснення ядерного палива. У PPR використовується ядерна установка, яка отримує енергію в результаті керованого поділу атомних ядер. На відміну від PuFF, новий двигун має бути меншим та економнішим.

«Виняткова продуктивність PPR у поєднанні з високим питомим імпульсом і великою тягою потенційно можуть зробити революцію в дослідженні космосу. Висока ефективність системи дає змогу здійснювати пілотовані місії на Марс за близько двох місяців», – ідеться в релізі. Для порівняння, зараз політ на Червону планету в один бік триває щонайменше 9 місяців.

Програма NIAC NASA передбачає на першому етапі оцінку нейтронної фізики системи, проєктування корабля, силової установки та підсистем, аналіз магнітного сопла та моделювання траєкторій з використанням PPR. Другий етап включатиме наземні випробування прототипу ракетного двигуна та проєктування пілотованого марсіанського корабля.

Технологія PPR відкриває нові можливості дослідження Сонячної системи. Вона дозволить будувати потужніші та місткіші космічні апарати, ніж ті, що використовуються нині на хімічному паливі. Окрім польотів на Марс, кораблі з такими двигунами зможуть досягати поясу астероїдів між орбітами Марса і Юпітера для видобутку корисних копалин.

Спостереження і розрахунки показують, що щільність деяких астероїдів у Сонячній системі вища, ніж у будь-яких інших елементів, що існують на Землі. Це означає, що вони щонайменше частково складаються з невідомої нам «надщільної» речовини. На думку фізиків зі США, ними можуть виявитися елементи з атомним числом, що виходить за порогове значення, встановлене сучасною періодичною таблицею.

Більше публікацій за темою