Вчені створили з міді антимікробне покриття для сенсорних дисплеїв

Іспанські вчені з Барселонського інституту науки та технологій розробили ультратонку мідну плівку з бактерицидним ефектом. Її можна використовувати для захисту екранів сенсорних пристроїв від патогенів.

Мідь – добре відомий біоцидний метал із високою ефективністю проти широкого спектра мікроорганізмів. Однак мідні покриття переважно непрозорі, що на сьогодні не дає змоги реалізувати прозоре антимікробне рішення на основі міді, придатне для дисплеїв. Крім того, висока електропровідність металевої плівки може негативно вплинути на роботу сенсорних функцій мобільних пристроїв.

Команда створила прозору наноструктуровану мідну поверхню (TANCS), яка не проводить струм і стійка до зростання певних мікробів.

Процес виготовлення поверхні включав нанесення на скляну підкладку ультратонкої мідної плівки номінальною товщиною 3,5 нанометра. Потім дослідники застосували процес швидкого термічного відпалу для формування зневоднених наночастинок міді оптимального розміру і розподілу.

Особлива конструкція і метод забезпечили протимікробний ефект, прозорість, нейтральність кольору та електричну ізоляцію.

Автори дослідження вивчили морфологію виготовленого покриття, оптичний відгук, антимікробну ефективність і механічну міцність. TANCS продемонстрував здатність усувати понад 99,9% золотистого стафілокока, присутнього на тестованих поверхнях, протягом двох годин у суворих сухих умовах випробувань.

Крім того, підкладка продемонструвала оптичну прозорість, що забезпечує 70-80% світлопропускання у видимому діапазоні (380-750 нм) і нейтральність кольору.

Більше публікацій за темою