Учені назвали відкриту планету ім’ям персонажа з «Гаррі Поттера»

Екзопланета TOI 4633 с отримала ім’я Персіваль на честь батька Альбуса Дамблдора.

Міжнародна група астрономів зі США, Канади, Нідерландів та інших країн виявила нову екзопланету втричі більшу за Землю, розташовану за 309 світлових років від нашої планети.

Знайденому світу присвоїли позначення TOI 4633 c і дали ім’я Персіваль на честь батька Альбуса Дамблдора – директора школи чаклунства Гоґвортс із фантастичних романів британської письменниці Джоан Роулінг про чарівника Гаррі Поттера. Дослідження опубліковано на офіційному сайті наукового Фонду Саймонса.

Планета Персіваль привернула увагу вчених через свою потенційну придатність для життя. Вона обертається навколо схожої на Сонце зірки і розташована в так званій населеній зоні – області, де температури дають змогу існувати рідкій воді.

Іншою особливістю TOI 4633 с виявилася її надзвичайно витягнута орбіта.

Персіваль вдалося виявити транзитним методом – коли планета проходила між своїм сонцем і земними спостерігачами, вона трохи знизила світність зірки. Ця зміна характеристик дала змогу астрономам вирахувати місце розташування нового світу.

Учені зазначили, що на самій TOI 4633 с навряд чи може існувати життя, схоже на земне. У планети немає твердої поверхні, а сама вона складається з водяної пари, водню і метану. Однак Персіваль може мати тверді місяці, більш сприятливі для живих істот.

Більше публікацій за темою