Учені виявили «космічний збій» у гравітації Всесвіту

JCAP: на далеких рубежах Всесвіту гравітація слабшає на 1%

Група канадських учених з Університету Ватерлоо та Університету Британської Колумбії виявила потенційний «збій» у гравітації Всесвіту. Виявилося, що на величезній відстані гравітаційний вплив починає слабшати. Дослідження опубліковано в науковому виданні Journal of Cosmology and Astroparticle Physics (JCAP).

Останні 100 років фізики покладалися на загальну теорію відносності (ЗТВ) Альберта Ейнштейна, щоб пояснити, як діє гравітація в космосі. ЗТВ передбачає, що гравітація впливає не тільки на три фізичні виміри, а й на четвертий, під яким розуміють час.

«Коли ми намагаємося зрозуміти гравітацію в космічному масштабі, у масштабі скупчень галактик і за його межами, ми стикаємося з очевидними невідповідностями з передбаченнями загальної теорії відносності. Ми називаємо цю невідповідність «космічним збоєм»: гравітація стає приблизно на 1% слабшою на відстанях у мільярди світлових років», – пояснив провідний автор проєкту Робін Вень.

За словами вчених, причина може бути пов’язана з розширенням самого Всесвіту, причому чим далі розташовані галактики, тим швидше вони рухаються, наближаючись до швидкості світла.

Команда працює над створенням нової математичної моделі, щоб усунути неузгодженість космологічних вимірювань.

Більше публікацій за темою