У Чилі відкрили найвищу у світі космічну обсерваторію

Телескоп ТАО в Чилі покликаний розкрити походження планет, галактик і багато чого іншого.

Обсерваторія Атакама Токійського університету (ТАО) розпочала свою роботу на висоті 5640 метрів над рівнем моря на вершині гір Анд у Чилі. Як повідомляється в офіційному пресрелізі, цей новий телескоп є найвищою астрономічною точкою у світі.

Концепція створення ТАО була запропонована 26 років тому для вивчення еволюції галактик та екзопланет. Розташування обсерваторії на горі Серро Чахнантор в пустелі Атакама обумовлене висотою, розрідженою атмосферою та низькою вологістю, що ідеально підходить для інфрачервоних спостережень.

Будівництво телескопа стало великим технічним та політичним викликом. Як зазначає професор Токійського університету Юзуру Йошії, який очолював проєкт з 1998 року, довелося враховувати багато чинників – від прав корінних народів до забезпечення безпеки персоналу на великій висоті.

Обсерваторія ТАО складається з 6,5-метрового телескопа з двома науковими інструментами – SWIMS для отримання зображень ранніх галактик і MIMIZUKU для вивчення протопланетних дисків навколо молодих зірок. Ці прилади допоможуть краще зрозуміти процеси формування та еволюцію галактик.

Астрономи сподіваються, що спостереження ТАО та інших телескопів приведуть до несподіваних відкриттів і нового розуміння Всесвіту. Перед будівництвом була проведена церемонія для вшанування священності місця та поваги до місцевої культури.

Попри тривалий процес створення, відкриття найвисокогірнішої обсерваторії започатковує нову еру досліджень космосу з унікальної точки спостереження.

Більше публікацій за темою