Названо головну планету-претендентку на наявність позаземного життя

«Джеймс Вебб» активно вивчає планету K2-18b, яка дуже нагадує нашу Землю і містить «натяки на життя».

Планета з натяками на життя на ній називається K2-18b. Вона більш ніж удвічі більша за Землю. Від нас її відділяють лише 120 світлових років – небагато в масштабах космосу. Планета розташована в населеній зоні своєї зірки в сузір’ї Лева, повідомляє Daily Mail.

Минулого року вчені заявили про відкриття в атмосфері K2-18b газоподібного диметилсульфіду (ДМС) – сполуки, яка «продукується тільки життям».

Тепер, щоб підтвердити це відкриття, вчені спрямували око космічного телескопа «Джеймс Вебб» у бік планети та спостерігали за нею кілька годин. Зібравши потрібні відомості, найближчим часом вчені займуться їх вивченням і, за даними джерела, видадуть результати через кілька місяців.

Дослідження планети K2-18b очолює доктор Нікку Мадхусудхан, астрофізик із кембридзького університету. Він назвав K2-18b «гікеанським» світом – новий термін для позначення кам’янистої планети з багатою воднем атмосферою і водними океанами.

«Якщо ми дійсно виявимо ДМС на K2-18b, це, по суті, поставить знахідку на перше місце за потенційними ознаками населеності», – каже вчений.

K2-18b, маса якої більш ніж у вісім разів перевищує земну, а розмір – удвічі більший за Землю, вперше була виявлена 2015 року. Лише 2019 року вчені повідомили про наявність водяної пари в її атмосфері.

Потім, минулого року, телескоп «Джеймс Вебб» виявив у її атмосфері вуглекислий газ і метан, а також невелику кількість аміаку. Доктор Мадхусудхан назвав це «дуже важливим відкриттям», оскільки воно підтверджує теорію про те, що під багатою воднем атмосферою існує водний океан.

Початкові спостереження «Вебба» дали змогу виявити молекулу ДМС, яка на Землі виробляється тільки живими організмами. Основна частина ДМС в атмосфері нашої планети виділяється з фітопланктону в морському середовищі, що дає змогу припустити аналогічну форму життя на далекій планеті.

Утім, деякі вчені вважають, що радіти поки рано. Передбачуваний океан на K2-18b може виявитися занадто гарячим, щоб бути придатним для життя.

Більше публікацій за темою