Шведські вчені створили екран майбутнього, який може заряджати пристрій

Інженери використовували перовськіти для створення прототипів дисплеїв, яким не потрібні сенсори й зарядка.

Учені з Університету Лінчепінга у Швеції розробили світлодіодний цифровий дисплей нового покоління, який реагує на дотики, відбитки пальців і навіть пульс користувача. Розробники заявляють, що ця технологія може зробити революцію в персональних електронних пристроях.

Сенсорні екрани встановлені в смартфонах, планшетах, розумних годинниках, панелях автомобілів і безлічі інших гаджетів. Але самі екрани тільки відображають інформацію, а взаємодію забезпечують вбудовані додаткові датчики.

Дослідники використовували для створення екрана галогенідні перовськіти, що вирізняються чудовою здатністю поглинати й випромінювати світло. Вчені зібрали для прототипу кристали трьох кольорів – синього, червоного і зеленого, які відповідають світлодіодам сучасних пристроїв.

Крім того, що екран реагує на дотик, світло, відбитки пальців і пульс користувача, через нього також можна заряджати пристрій завдяки здатності перовськітів діяти як сонячні елементи.

«Екран вашого розумного годинника більшу частину часу вимкнений. Коли екран вимкнений, замість відображення інформації він може збирати світло для заряджання вашого годинника, значно подовжуючи час між заряджаннями», – пояснює Чуньсюн Бао, співавтор дослідження.

Однак проблеми, з якими стикаються перовськітні сонячні елементи, також поки що перешкоджають впровадженню нових дисплеїв. Екран працює лише кілька годин, перш ніж матеріал стане нестабільним і світлодіоди перестануть працювати.

Проте вчені впевнені, що демонстрація принципової можливості створення екранів, яким не потрібні датчики – важливий крок. Дослідники вважають, що протягом десятиліття проблеми з перовськітними елементами будуть вирішені, і ця нова технологія стане основною на ринку.

Більше публікацій за темою