NASA передало дані зі швидкістю 25 Мбіт/с на відстань у 226 мільйонів кілометрів

Автоматична міжпланетна станція «Психея» протестувала систему оптичного зв’язку NASA за межами орбіти Марса.

Американське космічне агентство (NASA) встановило новий рекорд дальності для оптичного зв’язку в космосі. Станція «Психея» відправила за допомогою нової системи дані на Землю, перебуваючи на відстані понад 226 млн км від неї. Це в 1,5 раза більше за середню дистанцію між нашою планетою і Сонцем.

На борту автоматичної станції «Психея», основне завдання якої дослідження однойменного астероїда, встановлений передавач проєктованої системи оптичного зв’язку для далекого космосу. Інженери NASA вважають, що заміна радіосигналу на світло дасть змогу передавати дані від 10 до 100 разів швидше, ніж це роблять сучасні місії.

У грудні 2023 року «Психея» передала тестові дані з максимальною швидкістю 267 Мбіт/с, перебуваючи на відстані 31 млн км. За допомогою ближнього інфрачервоного лазера станція відправила на Землю спеціально підготовлене відео котика в надвисокій роздільній здатності.

У новому експерименті, який NASA провело 8 квітня, станція відправила дані бортових приладів, перебуваючи за межами орбіти Марса на відстані 226 млн км від Землі. Середня швидкість передачі даних у 25 Мбіт/с на порядок перевершує мету проєкту – 1 Мбіт/с.

Більше публікацій за темою