На Марсі знайшли поле з «павуками»

Чорні марсіанські «павуки» з’являються на поверхні планети з настанням весни.

Космічний апарат ExoMars Trace Gas Orbiter Європейського космічного агентства (ЄКА) виявив характерні сліди «павуків» у південному полярному регіоні Червоної планети. Фото з дивними об’єктами опубліковано на офіційному сайті ЄКА.

Експерти агентства пояснили, що марсіанські «павуки» виникають навесні, коли сонячне світло падає на шари вуглекислого газу, що відклалися в темні зимові місяці. Сонячне світло змушує лід із вуглекислого газу в нижній частині поверхневого шару перетворюватися на газ, який згодом накопичується і пробиває плити льоду, розташованого вище. У підсумку газ виривається назовні марсіанською весною, витягаючи з глибин темний матеріал і руйнуючи шари льоду товщиною до метра.

Газ, що виходить, насичений темним пилом, виривається вгору через тріщини в льоду у вигляді високих фонтанів або гейзерів. Потім він спрямовується вниз і осідає на поверхні. Так формуються темні плями діаметром від 45 м до 1 км. Той самий процес створює характерні «павукоподібні» візерунки, вигравірувані під льодом на Марсі.

Марсіанських «павуків» бачать і інші апарати, що вивчають Червону планету. Наприклад, їх можна помітити на зображеннях Mars Express, які той зробив, коли вивчав частину Марса під назвою Місто Інків. Найменування пов’язане із зовнішнім виглядом цього місця: лінійна, майже геометрична мережа хребтів нагадує руїни інків на Землі.

Стіни загадкового Міста Інків являють собою частину великого кола діаметром 86 км. Вчені підозрюють, що це «місто» розташоване всередині великого кратера, що утворився внаслідок падіння астероїда. Ударний вплив, ймовірно, сприяв появі розломів на навколишній рівнині, які потім були заповнені лавою, що піднімалася, і відтоді від часом стерлися.

Більше публікацій за темою