Вчені створили інноваційну батарейку з блискавичною зарядкою

Дослідники з Корейського інституту науки та технологій (KAIST) розробили новий тип гібридного натрієво-іонного акумулятора, здатного заряджатися за лічені секунди. Як повідомляє пресслужба інституту, цей винахід може стати перспективною альтернативою теперішнім літій-іонним батареям.

Новий акумулятор поєднує матеріали анодів, притаманних звичайним батареям, із катодами, що використовуються у суперконденсаторах. Завдяки такій гібридній конструкції вдалося досягти надшвидкої зарядки та розрядки при збереженні високої місткості.

За словами розробників, гібридний натрієво-іонний акумулятор (SIHES) демонструє щільність енергії до 247 Втгод/кг при щільності потужності 34 748 Втгод/кг. Ці характеристики цілком порівнянні із суперконденсаторами.

«Наше дослідження стало проривом у подоланні наявних обмежень систем накопичення енергії. Ми сподіваємося, що технологія знайде застосування в різноманітних електронних пристроях, включно з електромобілями», – наголосив професор Джунг Ку Канг.

Перевага натрієво-іонних акумуляторів полягає у значно більшій поширеності та доступності натрію порівняно з літієм. Це може зробити виробництво таких батарей дешевшим та екологічнішим. Також важливим є те, що попит на акумулятори невпинно зростає, тоді як запаси літію обмежені, а його видобуток завдає шкоди довкіллю.

Швидка зарядка нових натрієвих акумуляторів може вирішити низку проблем пристроїв від смартфонів до електрокарів, які потребують ефективних та економічних джерел живлення.

Більше публікацій за темою