Створено найбільший у світі 3D-принтер для друку будинків

«Фабрика майбутнього» дасть змогу звести будівлю до 29 м завширшки і 5,5 м заввишки.

В Університеті Мена в США представили найбільший у світі 3D-принтер. Він виявився настільки великим, що з його допомогою можна надрукувати цілий будинок.

Новий найбільший принтер Factory of the Future 1.0 («Фабрика майбутнього 1.0») став учетверо більшим за свого попередника, представленого 2019 року. Він розташований в університетському Центрі передових структур і композитів. Комплекс займає цілу будівлю. За допомогою принтера можна надрукувати об’єкти до 29 м завширшки, 10 м завдовжки й 5,5 м заввишки. А для роботи потрібно 227 кг матеріалів на годину.

За допомогою принтера можна будувати будинки з біокомпонентів із меншим викидом вуглекислого газу, ніж за використання звичайних методів і стандартних компонентів. Такий уже надрукували за допомогою минулого найбільшого принтера у світі – будинок отримав назву BioHome3D.

Директор Центру передових структур і композитів Хабіб Дагер зазначив, що творці принтера не бажають зводити дешеві будівлі. «Ми хотіли побудувати будинок, про який люди говорили б: «Ух ти, я дійсно хочу там жити», – сказав він. Заступник міністра оборони США з досліджень і розробок Гайді Шью назвала новий принтер «маяком інновацій».

Директор Центру передових структур і композитів Хабіб Дагер додав, що вчені та інженери не збираються зупинятися на нинішньому принтері. Очікується, що ще більшу установку почнуть створювати після того, як влітку університет закладе фундамент для нової будівлі. При цьому в університеті не планують позбуватися минулого принтера. Їх одночасно можна використовувати для оптимізації виробництва.

Більше публікацій за темою