Що таке APK файли та навіщо вони потрібні на Android

APK – поширений термін серед Android-ентузіастів і важливий елемент операційної системи. Портал howtogeek.com розповів, що таке APK файли, для чого вони використовуються і чим відрізняються від завантаження додатків у Google Play.

Що таке APK і навіщо вони потрібні

Абревіатура APK розшифровується як Android Package Kit – формат файлів, який використовується для додатків в операційній системі Android. По суті, він являє собою спеціальний архів, що містить усі необхідні файли для встановлення програми, від програмного коду до асетів і ресурсів. Приблизно так само, як установники на Windows.

До серпня 2021 року APK був стандартним форматом для публікації та розповсюдження застосунків у магазині Google Play. Після цього Google представила формат AAB (Android App Bundle), однак він не замінив APK. Навпаки, перше потрібне для другого. AAB генерують індивідуальні APK-файли для різних пристроїв. Крім усього іншого, вони дають змогу завантажувати додатки, які ще не вийшли на Google Play, або встановлювати старі версії програм.

Чи можна безпечно завантажувати APK

Перевага APK файлів у тому, що їх можна вільно завантажувати й встановлювати на сумісні Android-пристрої. Однак важливо розуміти, що файли, взяті зі сторонніх джерел, можуть бути ненадійними. Якщо додатки в Google Play проходять перевірку безпеки, то APK, які розміщуються на різних сайтах, не завжди безпечні.

Для того, щоб захистити пристрій від шкідливого програмного забезпечення, рекомендується завантажувати APK тільки з надійних джерел. Крім цього, файли також варто перевіряти антивірусними сканерами.

Чи можна встановлювати APK на iOS та macOS

APK використовується Android для встановлення додатків, однак iOS спирається на інший формат файлів – IPA. APK несумісні з iOS і iPadOS, їх не можна запустити на цих платформах. Те саме можна сказати й про macOS, хоча на ній можна запустити емулятори Android.

Більше публікацій за темою