У Китаї презентували перший у світі високороздільний геологічний атлас Місяця

Китай представив перший у світі повний геологічний атлас Місяця з високою роздільною здатністю. 21 квітня в КНР було опубліковано комплект детальних геологічних карт супутника Землі в масштабі 1:2 500 000 китайською та англійською мовами. Про це повідомляє агентство Сіньхуа.

Атлас має величезне значення для вивчення еволюції Місяця, вибору місць для майбутніх місячних станцій та використання місячних ресурсів. Він також допоможе краще зрозуміти геологію нашої планети та інших тіл Сонячної системи.

Літологічна карта Місяця
Chinese Academy of Sciences/Handout via Xinhua

«Світ став свідком значного прогресу в галузі місячних досліджень останніх десятиліть, які суттєво покращили наші знання про Місяць. Однак геологічні карти супутника, опубліковані в епоху “Аполлона”, не оновлювалися вже близько півстоліття і не відповідають потребам сучасних наукових досліджень», – пояснює необхідність нового атласу Лю Цзяньчжун з Інституту геохімії Китайської академії наук.

Група китайських вчених склала атлас на основі даних із власної програми «Чан’є», а також інших вітчизняних і міжнародних місій на Місяць. На картах нанесено понад 12 тисяч кратерів, 81 імпактний басейн, 17 типів літології та 14 різних структур.

Атлас інтегрований у спеціальну цифрову місячну хмарну платформу і використовуватиметься для наукових досліджень Місяця, освітніх цілей, вибору місця посадки майбутніх апаратів, дослідження місячних ресурсів та планування маршрутів пересування по поверхні.

Тектонічна карта Місяця
Chinese Academy of Sciences/Handout via Xinhua

«Це перша глобальна карта, що містить всі дані після програми “Аполлон”. Вона базується на здобутках міжнародного товариства за останні десятиліття та успішній китайській програмі “Чан’є”. Це стане відправною точкою для нових досліджень місячної геології», – прокоментував презентацію Грегорі Майкл з Вільного університету Берліна.

Більше публікацій за темою