У космічному просторі виявлено невідому молекулу

Міжнародна команда астрономів виявила молекулу, яка раніше не зустрічалася в космічному просторі: уперше виявлено 2-метоксіетанол.

Дослідження опубліковано в журналі The Astrophysical Journal Letters, а короткий звіт про нього наводить Phys.org. Відкриття зробила група професора Бретта Макгуайра з Массачусетського технологічного інституту. Вона виявила присутність у космосі 2-метоксіетанолу. Відкриття було зроблено під час спостережень області зореутворення NGC 6334I за допомогою радіотелескопа ALMA.

«Наша група намагається зрозуміти, які молекули присутні в різних регіонах космосу, де набувають своєї остаточної форми зірки та зоряні системи, – каже співавтор дослідження Закарі Фрід. – Це дозволяє нам зібрати воєдино відомості про те, як хімія розвивається паралельно з процесом формування зірок і планет. Ми робимо це, дивлячись на спектри обертання молекул – унікальні візерунки світла, які вони випускають, коли рухаються в космосі. Ці шаблони є «відбитками пальців» або «штрих-кодами» молекул».

Вчені використовували машинне навчання, що дало змогу визначити цільове коло для пошуку молекул. У 2023 році одна з комп’ютерних моделей припустила, що дослідники хочуть знайти молекулу, відому як 2-метоксіетанол. Як каже Фрід, у космосі існує безліч «метоксі» молекул, як-от диметиловий ефір, метоксиметанол, етилметиловий ефір і метилформіат.

«Але 2-метоксіетанол є найбільшим і найскладнішим із тих, що коли-небудь існували», – зазначає дослідник. Пошук молекули забрав чимало часу і зусиль. Спочатку треба було виміряти й проаналізувати обертальний спектр молекули на Землі. Потім пошук було проведено в космосі за допомогою ALMA у двох окремих областях зореутворення: NGC 6334I та IRAS 16293-2422B.

«Зрештою ми спостерігали 25 обертових ліній 2-метоксіетанолу, які збіглися з молекулярним сигналом, спостережуваним у напрямку NGC 6334I (штрих-код збігся), що призвело до надійної ідентифікації 2-метоксіетанолу в цьому джерелі, – каже Фрід. – Це дало нам змогу виміряти фізичні параметри NGC 6334I й дослідити можливі шляхи хімічного утворення з відомих міжзоряних попередників».

Більше публікацій за темою