Вчені створили робота-павука для дослідження марсіанських печер

Команда інженерів зі Стенфордського університету розробила унікального робота на зразок павука для вивчення печер та лавових трубок на Марсі. Про це повідомляє видання TechXplore.

Традиційно для дослідження поверхні інших планет використовуються два типи роботів: невеликі всюдиходи чи крокувальні машини для вузьких просторів, а також більші апарати на колесах. Проте новий проєкт стенфордських вчених спрямований на створення середнього за розмірами робота, здатного досліджувати ділянки, недосяжні для інших типів пристроїв.

Натхненням для розробки стала будова павука-косарика з його довгими лапами, що дозволяють легко пересуватися найскладнішими ландшафтами, зокрема стінами печер. Робот отримав назву ReachBot та має кілька розсувних кінцівок-маніпуляторів як засіб для пересування. Для надійного зчеплення зі скелястими поверхнями ноги ReachBot обладнані трипалими захватами.

Крім того, робот здатний самостійно аналізувати рельєф і планувати розміщення кінцівок на округлих ділянках для максимального зчеплення. Це забезпечується вбудованим процесором.

Під час випробувань ReachBot успішно пересувався стінами та навіть стелею. Подальші тести у лавових трубках в пустелі Мохаве довели його придатність для дослідження марсіанських печер.

Такі роботи можуть стати основою для нових типів зондів, які дозволять відкривати й вивчати раніше приховані від наукового ока ділянки на поверхні Марса.

Більше публікацій за темою