Mentee Robotics представила першого робота з інтегрованим штучним інтелектом

Ізраїльський стартап Mentee Robotics, заснований співзасновником Mobileye та AI21 Labs Амноном Шашуа, продемонстрував свій довгоочікуваний проєкт – Menteebot. Це перший робот, спроєктований із врахуванням штучного інтелекту з самого початку. Про це повідомляє видання VentureBeat.

Унікальною особливістю Menteebot є те, що він не просто оснащений ШІ, а розроблений таким чином, щоб технології штучного інтелекту були інтегровані на всіх рівнях його функціонування. Робот використовує великі мовні моделі на основі трансформаторів для інтерпретації голосових команд та планування необхідних дій.

У демонстраційному відео показано, як Menteebot успішно виконав завдання з переміщення фруктів з одного місця на інше на кухні. Проте йому знадобилося кілька команд для досягнення цієї мети. Очікується, що серійна версія робота, орієнтована на домашнє та складське застосування, буде випущена у першому кварталі 2025 року.

Як зазначає Mentee Robotics, Menteebot перетворює команди людей на складні дії у реальному світі, використовуючи ШІ на трьох основних рівнях. По-перше, великі мовні моделі інтерпретують команди та «продумують» необхідні кроки. Потім, використовуючи алгоритми на основі NeRF, робот будує в режимі реального часу когнітивну 3D-карту оточення з семантичною інформацією про об’єкти та локалізує себе для планування динамічного шляху з обходом перешкод. Зрештою, Menteebot виконує заплановані дії, використовуючи метод машинного навчання «симулятор-реальність» для визначення необхідних рухів.

Остаточна версія гуманоїда буде оснащена датчиками, що працюють лише з камерою, запатентованими електродвигунами для забезпечення спритності, та повністю інтегрованим штучним інтелектом. Mentee Robotics поки не уточнює, на який сегмент ринку буде орієнтований цей інноваційний робот.

Більше публікацій за темою