Людство розмістило на Місяці першу бібліотеку

На Місяці тепер є своя власна бібліотека – скарбниця людських знань і творчості, розрахована на мільярди років. Про це повідомляє Mashable.

Ця місячна бібліотека, що отримала назву «Архів галактичної спадщини», прибула на супутник Землі в лютому 2024 року завдяки фонду Arch Foundation.

На відміну від місцевої бібліотеки, тут немає можливості брати книжки на час. Архів вигравіюваний на нікелевих аркушах, настільки маленьких, що для їхнього читання потрібен мікроскоп.

Але те, чого йому не вистачає в доступності, він компенсує величезним обсягом. Архів налічує приголомшливі 30 мільйонів сторінок, включно з:

  • Класична література: від серії романів про Гаррі Поттера до епічних саг «Володар перснів» та «Дюна».
  • Вікіпедія: «вкрай автономна» версія Вікіпедії (дані до 2022 року), являє собою «скриншот» нашої бази знань.
  • Рок: легенди музики, такі як Джимі Хендрікс і The Who, досягли в буквальному сенсі місячної слави. Архів включає 25 000 класичних рок-мелодій, щоб майбутні покоління (людські чи інші) могли їх прослухати.
  • Привіт з минулого: печерні малюнки (деякі з них були створені ще 45 000 років тому).
  • Криптовалюта: Dogecoin, Bitcoin і Ethereum.
  • Секрети фокусника: архів Девіда Копперфілда, включно з деталями його знаменитих ілюзій, теж є частиною колекції.
  • Релігійні тексти та культурні знання: Біблія, Тора, Коран і різні релігійні тексти забезпечать представлення різноманітних духовних традицій майбутнім поколінням (нашим і не дуже). Крім того, в архіві є матеріали, що стосуються корінних культур і всіх відомих мов.

Фонд Arch Foundation сподівається, що це лише перша з багатьох подібних бібліотек, мета яких – створити мережу культурних сховищ по всій Сонячній системі.

Більше публікацій за темою