Створено мінідрон із сонячними батареями

Двох дюжин панелей вистачає, щоб невеликий безпілотник міг літати.

Вчені з Лінцького університету в Австрії розробили мініатюрний дрон, який літає винятково внаслідок живлення сонячною енергією. Для цього їм довелося створити крихітні панелі.

Товщина елементів, які отримують енергію Сонця, становить менше ніж 2,5 мікрометра. Це в 40 разів тонше за звичайний аркуш паперу. Панель виробляють за допомогою перовськіту, рідкісного мінералу. Тонку плівку для надійності наносять на покритий оксидом алюмінію полімер, щоб захистити її від зовнішнього впливу.

На прототип дрона з чотирма гвинтами розмістили 24 модулі площею в 1 см². Кожен із них важить менше ніж 1 мг, а загалом на таку систему припадає менше ніж 5% від загальної маси літального апарата. Кількості модулів вистачило, щоб безпілотник отримав достатньо сонячної енергії й злетів.

Вчені додали, що їхня розробка виявилася енергоефективною. Співвідношення потужності до маси – 44 Вт/г. Це в тисячі разів більше за звичайні сонячні батареї, у яких показник у середньому дорівнює лише 0,03 Вт/г. Нова технологія дасть змогу використовувати енергію сонця і для інших невеликих пристроїв. Однак невідомо, коли така розробка стане масовою на ринку.

Більше публікацій за темою