Скляна земля та озера лави: NASA демонструє, як зблизька виглядає супутник Іо

До супутника вдалося підібратися на рекордно близьку відстань.

«Юнона», автоматична міжпланетна станція NASA, що вивчає Юпітер, за останні місяці двічі пройшла повз його найзнаменитіший супутник – Іо. Це найбільш геологічно активне тіло Сонячної системи. На супутнику понад 400 чинних вулканів, при цьому він за розміром трохи більший за наш Місяць.

Іо зняли з рекордно близької відстані, близько 1500 км від поверхні, і на основі цих даних учені склали візуалізації з надзвичайно гладким, немов скляним ґрунтом і цілими озерами розпеченої магми. Їх публікує NASA.

«Іо просто всіяна вулканами, і ми застали деякі з них у дії. Ми також отримали кілька великих планів і нові дані про лавове озеро довжиною 200 кілометрів, яке називають Патера Локі. Є дивовижні деталі: абсолютно неймовірні острови, розташовані посеред озера, як ми припускаємо, – з розплавленою магмою, оточеного гарячою лавою», – каже провідний науковий співробітник місії «Юнона» Скотт Болтон.

Серед інших деталей, знятих мікрохвильовим радіометром (MWR) «Юнони» в грудні 2023 і лютому 2024 року, круті, але поодинокі гори. Також вдалося розібрати, що поверхня супутника надзвичайно гладка. Можливо, подекуди – гладка як скло, що не настільки дивно, адже на Землі після вивержень можна зустріти ділянки так званого вулканічного скла, яке утворюється під час дуже швидкого охолодження магми.

Крім того, з’ясувалося, що полюси Іо на кшталт земних: у цих районах супутника помітно холодніше, ніж у середніх широтах.

Більше публікацій за темою