Створено розтяжний дисплей із квантовими точками

Новий етап в еволюції екранів – скоро можна буде зав’язати дисплей бантиком?

Група південнокорейських учених з Інституту фундаментальних наук розробила новий тип розтяжних дисплеїв. Команда оголосила про першу розробку світлодіодів із квантовими точками (QLED), що розтягуються. Результати опубліковані в журналі Nature Electronics.

У більшості наявних гнучких дисплеїв використовується технологія органічних світлодіодів (OLED), у якій як світловипромінювальні компоненти використовують органічні матеріали. Однак OLED часто має недоліки: обмежена яскравість і проблеми з чистотою кольору. Дисплеї QLED забезпечують чудову передачу кольору, яскравість і довговічність. Однак основна проблема полягає в природі самих квантових точок – вони не мають розтяжності.

У новій розробці додали третій матеріал у нанокомпозит. Напівпровідниковий полімер p-типу використовувався для підвищення як розтяжності пристрою, так і ефективності передачі електронів, що підвищує якість кольору.

Автори отримали QLED з найвищою серед світлодіодів, що розтягуються, яскравістю на додачу до низької порогової напруги (3,2 В). Пристрій не пошкодився навіть при застосуванні значної сили для розтягування матеріалу. Навіть при розтягуванні в 1,5 раза не відбулося суттєвої зміни відстані між квантовими точками всередині пристрою та зміни картинки. Наприклад, якщо на основі цього пристрою виготовлено 20-дюймовий QLED-телевізор, це означає, що продуктивність дисплея залишиться такою ж, як і раніше, навіть у разі збільшення розміру до 30 дюймів.

Один з авторів дослідження, професор Кім Дон Чан: «Наша дослідницька група також розробила технологію формування малюнків з високою роздільною здатністю, яку можна застосовувати до шарів світловипромінювальних квантових точок, що розтягуються».

Більше публікацій за темою