Представлено нову антену для зв’язку 6G

Розробка дасть змогу передавати дані швидко і надійно, що стане в пригоді в галузі зв’язку, зондування і візуалізації.

Команда дослідників з Університету Глазго розробила антену бездротового зв’язку, яка поєднує в собі унікальні властивості метаматеріалів зі складною обробкою сигналів. Це забезпечує високу продуктивність, повідомляє TechXplore.

У статті дослідники демонструють прототип цифрової кодованої динамічної метаповерхневої антени (DMA), що кодується. Це перша у світі антена, розроблена і випробувана на робочій частоті 60 ГГц у міліметровому хвильовому діапазоні – частині спектра, зарезервованій міжнародним правом для промислового, наукового та медичного застосування.

Антена може стати важливою частиною майбутніх мереж 6G через її здатність швидко і надійно передавати дані.

Розробка працює на високих частотах завдяки використанню штучних матеріалів – метаматеріалів. Вони створені так, щоб максимально взаємодіяти з електромагнітними хвилями, що неможливо зі звичайними матеріалами.

Спеціальні елементи з метаматеріалів можна налаштувати програмно. Це дає змогу змінювати форму електромагнітних хвиль, що робить антену більш універсальною.

Прототип розміром з коробочку сірників використовує розумні матеріали та спеціальне програмування, щоб працювати швидко. Антена формує різні промені зв’язку і перемикається між ними за частки секунди, що забезпечує надійне покриття мережі.

У медицині антена може використовуватися для контролю життєво важливих показників пацієнтів, а також для створення точних медичних зображень. Пристрій дасть змогу розробляти радари з високою роздільною здатністю, які будуть використовуватися в різних системах, від контролю за безпекою до картографії. Безпілотні автомобілі та дрони безпечно орієнтуватимуться на дорогах і в повітрі. За допомогою антени можна створювати голограми, які проєктуватимуть 3D-моделі людей і об’єктів у режимі реального часу, роблячи спілкування і взаємодію на відстані більш реалістичною.

Більше публікацій за темою