Німеччина запустила найбільшу в Європі сонячну електростанцію потужністю 605 МВт

У Німеччині офіційно введено в експлуатацію Witznitz Solar Farm – нову сонячну електростанцію потужністю 605 МВт, що стала найбільшою в Європі. Про це повідомляє інвестиційна компанія HANSAINVEST Real Assets, якій належить проєкт.

Розташована за 30 км від Лейпцига, сонячна ферма безперервно працює з кінця березня. Після завершення всіх етапів будівництва до літа 2024 року вона складатиметься з понад 1,1 мільйона сонячних модулів.

Witznitz Solar Farm займає площу понад 500 гектарів на території колишньої буровугільної шахти Witznitz II. Її запуск дозволить щорічно забезпечувати електроенергією близько 200 000 домогосподарств та запобігати викидам 250 000 тонн CO2.

Будівництво супроводжується ревіталізацією цієї території. Зокрема, навколо сонячної ферми прокладено велосипедні доріжки для розвитку туризму. Також планується виділити до 10 гектарів для агровольтаїки – поєднання вироблення енергії та сільськогосподарської діяльності на одній ділянці.

Проєкт не фінансується державою, а реалізується німецькою інвесткомпанією HANSAINVEST за участі розробника MoveOn Energy. У 2023 році компанією була укладена довгострокова угода з Shell Energy Europe про продаж електроенергії потужністю близько 600 МВт.

Запуск Witznitz Solar Farm дозволив Німеччині випередити за потужністю найбільшу до цього сонячну електростанцію Європи – іспанський проєкт Núñez de Balboa потужністю 500 МВт.

Більше публікацій за темою