Створено екологічний знищувач жорстких дисків

DiskMantler розбирає накопичувачі на окремі частини за допомогою вібрації, не пошкоджуючи їх.

Компанія Garner, що спеціалізується на обладнанні для утилізації зберігачів інформації, представила унікальну новинку.

Апарат DiskMantler дає змогу швидко розібрати жорсткий диск для подальшого перероблювання або утилізації компонентів.

Пристрій розбирає HDD-накопичувач за допомогою сильної вібрації. Він розділяє диск на друковану плату, привід із блоком і рідкоземельні магніти, водночас усі компоненти залишаються неушкодженими. Весь пластик залишиться осторонь від металів. За день DiskMantler може обробити приблизно 500 жорстких дисків.

У Garner зазначили, що ідея нового пристрою з’явилася після звернення одного з клієнтів. Він попросив створити обладнання, яке дозволило б відокремити друковану плату від диска. Інженери стали шукати найкращий варіант для розбору накопичувачів. Вібрація виявилася найкращим і найбезпечнішим варіантом – метод заснований на тесті Юнкера, за допомогою якого перевіряють можливість болтів самостійно відгвинчуватися через коливання.

У прототипі вібрація давала змогу відокремити плату від диска всього за 8 секунд. Пізніше інженери допрацювали технологію, яка дозволяє повністю розібрати HDD. DiskMantler впорається практично з будь-яким диском.

Залежно від ступеня поділу компонентів і конструкції накопичувача процес займає від 8 до 90 секунд. У Garner зазначили, що пристрій займає площу 114,3 на 38,1 см, а за висотою він дорівнює 63,5 см. Для роботи установки не потрібне охолодження, а за бажання до неї можна під’єднати пилотяг через порт HEPA. Вартість DiskMantler поки не називається.

Більше публікацій за темою