Відкрито велику зірку, що виникла в результаті злиття двох світил

Це відкриття, на думку дослідників, пояснює те, чому значна частина великих зірок у Чумацькому Шляху, близько 7% від їхньої загальної кількості, має незвично сильне магнітне поле.

Астрономи виявили в сузір’ї Наугольника вкрай незвичайну зоряну систему з двох великих зірок, одна з яких виникла внаслідок злиття двох інших світил, що призвело до омолодження і «намагнічування» цієї зірки. Про це повідомила пресслужба Європейської південної обсерваторії (ESO).

«Ми припускаємо, що в цій зоряній системі спочатку були присутні три світила, два з яких перебували на невеликій відстані одне від одного. Згодом вони зіткнулися одне з одним, і їхнє злиття породило нову «намагнічену» зірку, а також навколишню туманність, усередині якої тепер перебувають два світила, що вижили», – заявив професор Католицького університету Левена (Бельгія) Гуго Сана, чиї слова наводить пресслужба ESO.

Це відкриття, на думку дослідників, пояснює те, чому значна частина великих зірок у Чумацькому Шляху, близько 7% від їхньої загальної кількості, має незвично сильне магнітне поле. Причини його існування довгий час викликають дискусії серед астрономів, оскільки всередині подібних зірок відсутній колообіг матерії, що сприяє утворенню магнітного поля у Сонця та інших невеликих світил.

Цей колообіг, як з’ясували вчені під час спостережень за зоряною системою HD 148937 у сузір’ї Наугольника, може з’являтися в надрах великих зірок унаслідок того, що значна частина великих зірок Чумацького Шляху, які існують зараз, виникла в результаті зіткнення та злиття менш великих світил. Такого висновку дослідники дійшли після того, як вони вивчили спектр двох зірок, присутніх у системі HD 148937, і визначили їхній точний вік.

Космічні сліди недавнього зіткнення зірок

Проведені вченими виміри за допомогою інструментів VLTI та GRAVITY, встановлених на телескоп VLT у пустелі Атакама, вказали на те, що центральна зірка цієї системи, чия маса перевищує сонячну в 30 разів, виникла приблизно 2 млн років тому. Це миттєвість за космічними мірками. Вік її меншого супутника, що перевершує Сонце за масою у 26 разів, виявився значно вищим – він становить близько 4-6 млн років, що неможливо з погляду всіх наявних теорій.

З цієї причини вчені припускають, що центральна зірка системи HD 148937 виникла в результаті зіткнення двох менших світил, що сталося зовсім недавно, близько 4-7,5 тис. років тому. На користь цього свідчить те, що нині теперішня пара зірок оточена газовою туманністю, яка, імовірно, складається з матерії, викинутої під час зіткнення зірок, а також відсутність магнітних властивостей у більш «літньої» другої зірки.

Подібні зіткнення, як вважають професор Сана і його колеги, повинні відбуватися між великими зірками досить часто, оскільки більшість подібних світил у Чумацькому Шляху присутні всередині подвійних або потрійних систем. Подальші спостереження за аналогами HD 148937 допоможуть перевірити цю гіпотезу й оцінити те, як сильно зіткнення між великими світилами впливають на перебіг їхньої подальшої еволюції, зокрема на шанси їхнього перетворення на чорні діри та нейтронні зірки.

Більше публікацій за темою