Інженери створили дрон, який може як літати, так і стрибати

Учені з Гонконгу (Китай) сконструювали новий тип безпілотних апаратів, які можуть не тільки літати, а й стрибати. Вони вважають, що це робить пристрої більш маневровими та дає низку інших переваг. Дані про розробку опубліковані в журналі Science Robotics.

«Природа рясніє прикладами чудової мобільності завдяки комбінації пересування по землі й по повітрю. Черпаючи натхнення з такого мультимодального способу переміщення, ми представляємо високопродуктивного гібридного стрибучого і льотового робота», – йдеться в повідомленні.

Поки що принцип реалізовано в наноквадрокоптері, який оснащено гвинтами для польоту і пружною висувною ніжкою. У режимі безперервних стрибків дрон може обходитися без постійного контролю положення завдяки активним аеродинамічним поверхням і спеціально розробленому методу управління. Пристрій також забезпечено особливими стабілізаторами.

«Ця унікальна конструкція і стратегія спрацьовування дають змогу регулювати висоту стрибка і скорочувати тривалість фази опори, що призводить до гнучкої стратегії пересування стрибками. Використовуючи мультимодальне пересування, робот здатний здійснювати поодинокі стрибки, перемежовуючи ними політ. Це призводить до істотного миттєвого прискорення і швидких змін напрямку руху, забезпечуючи підвищену маневровність і універсальність у складних умовах», – зазначають розробники.

Також здатність стрибати скоротила витрату заряду батареї, що дало змогу збільшити час польоту. Крім того, квадрокоптер може переміщати набагато важчі вантажі, оскільки йому не доводилося постійно тримати їх у повітрі.

Попри мініатюрність, навіть наноквадрокоптер нової конструкції зміг здійснювати стрибки на висоту до 1,63 метра зі швидкістю 2,38 метра на секунду (тобто, максимальної висоти він досяг менш ніж за секунду).

При цьому нові елементи можуть бути інтегровані зі звичайними гвинтокрилими літальними апаратами, що існують на цей час.

Більше публікацій за темою