Учені допустили масову втрату супутників через сонячні бурі

Space.com: пік сонячної активності може порушити роботу орбітальних апаратів

Сонячні бурі здатні відхилити супутники на низькій навколоземній орбіті на сотні кілометрів від їхніх траєкторій. Проблема зачіпає не тільки невеликі апарати, а й такі великі об’єкти, як МКС і китайська космічна станція Тяньгун. Про це повідомляє портал Space.com з посиланням на опитаних експертів.

«На висоті 500 кілометрів ми можемо визначати положення супутників з точністю до двох сантиметрів. Але на нижчих висотах це стає великою проблемою», – зазначив генеральний директор каліфорнійської супутникової компанії GeoOptics Алекс Солтман.

Ефект пов’язаний з тим, що спалахи на Сонці збільшують щільність верхніх шарів атмосфери Землі. Ці перепади можуть збити супутники з курсу, причому найсильніше вплив сонячного вітру проявляються на висоті близько 400 кілометрів і нижче. МКС знаходиться саме на цій відстані від планети, а Тяньгун розташована лише на 25 кілометрів вище.

Сонячний вплив сильно ускладнює прогнозування орбітальних маневрів через мінливий профіль опору апаратів. Підготовка до маневрів потребує кількох днів. Приблизно за такий самий час Землі досягають викиди сонячної плазми, які зазвичай відбуваються несподівано.

Учені очікують, що нинішній сонячний цикл, 25-й від початку спостережень, досягне свого максимуму наприкінці цього року. З моменту останнього максимуму 2014 року кількість супутників на орбіті збільшилася в сім разів. Тому під час піка сонячних бур, що наближається, не виключена втрата контролю або навіть втрата безлічі апаратів, попередили фахівці.

Більше публікацій за темою