NASA запустить на орбіту інноваційне сонячне вітрило

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) готується провести в космосі випробування нової конструкції сонячного вітрила наступного покоління.

Як повідомляється, вітрило планується вивести на сонячно-синхронну орбіту на висоті близько 1000 кілометрів над поверхнею Землі.

Одним з ключових завдань цього експериментального польоту стане перевірка характеристик та працездатності інноваційних композитних стріл, до яких буде закріплене високоміцне полімерне вітрило. Час на повне розгортання конструкції – 25 хвилин, загальна площа вітрила після розкриття має становити 80 квадратних метрів.

За процесом розгортання сонячного вітрила на орбіті спостерігатимуть за допомогою кількох камер. Це дасть змогу оцінити геометричні параметри та функціональність системи. Після успішного розгортання яскраве вітрило можна буде побачити навіть із поверхні Землі, адже інтенсивність відбитого від нього світла буде порівняною з яскравістю зірки Сіріус.

При успішному завершенні випробувань, NASA планує створення більших варіацій сонячних вітрил на основі апробованої конструкції стріл та інших матеріалів. Запропоноване рішення потенційно дозволить виготовляти вітрила площею до 500 квадратних метрів. А в подальшій перспективі розвиток технології відкриє шлях до створення вітрил величезних розмірів – до 2000 квадратних метрів.

Випробування інноваційного сонячного вітрила стане важливим кроком для оцінки перспектив використання таких систем у майбутніх космічних місіях та дослідженнях.

Більше публікацій за темою