Northrop Grumman представила роботизований підводний планер Manta Ray

Перший прототип уже створено. Показуємо, який він має вигляд.

Northrop Grumman повідомила про створення першого прототипу безпілотного підводного апарату Manta Ray. Американська військово-промислова компанія розробляє його для DARPA. Надвеликий підводний планер призначений для виконання підводних місій на великі відстані без допомоги людини, повідомляє New Atlas.

Manta Ray поєднує в собі гідродинаміку однойменного ската з деякими високотехнологічними автономними системами та енергоощадною силовою установкою. Про розробку відомо не так багато. Точних розмірів не розголошують, але машина має бути далекобійною і великогабаритною. Вона призначена для перевезення корисного навантаження для різних завдань з упором на витривалість, а не на швидкість.

За даними Northrop Grumman, прототип Manta Ray буде використовуватися для розробки передових підводних автономних технологій. Він зможе фіксуватися на дні та переходити в режим гібернації. Модульна конструкція дає змогу упаковувати його в п’ять стандартних транспортних контейнерів для розгортання в усьому світі та складання на місці.

«Manta Ray забезпечить можливість доставлення корисного навантаження з моря, що зробить його найважливішим компонентом підводної війни та концепції Об’єднаного управління і контролю всіх областей Міністерства оборони (JADC2)», – каже Алан Літл, віцепрезидент зі стратегії та вирішення завдань у Northrop Grumman.

2021 року DARPA уклало контракти з Northrop Grumman, Lockheed Martin Advanced Technology Laboratories і Navatek LLC, запустивши програму Manta Ray.

Більше публікацій за темою