Як космічні апарати та місії отримують назви

Переважна більшість космічних програм, створених людством, отримали героїчні назви, що надихають. Perseverance, Voyager, Challenger, Curiosity – навіть радянський «Супутник» і «Союз». Журнал Popular Science розповів, за яким принципом місії та апарати отримують назви.

Оголошення назви місії або космічного апарату досі вважається урочистим заходом, тому що воно відзначає офіційний статус проєкту. Іншими словами, робить його трішки реальнішим і дає публіці свіжу тему для обговорення. Наприклад, не так давно Китайське національне космічне управління анонсувало назви своїх майбутніх місячних проєктів. Пілотований апарат отримав ім’я Mengzhuo, а місяцехід – Lanyue.

Як обирають назви

Звідки саме беруться імена – індивідуальне питання для кожного космічного агентства. Іноді вони натхненні міфологією та астрологією, іноді – легендами та фольклором. Деякі мають історичні конотації. Інші засновані на меті самої місії.

Для контексту, назва Lanyue взята з поеми Мао Цзедуна 1965 року; вона була запропонована громадянами Китаю, щоб передати народний дух у прагненні досягти Місяця. А індійська назва Chandrayaan буквально перекладається як «місячний апарат». Та й інші елементи космічної програми Індії отримали імена на честь тих чи інших аспектів національної культури та історії. Апарат Vikram віддає данину поваги одному з піонерів Індійської організації космічних досліджень. Ім’я ровера Pragyan перекладається з санскриту як «мудрість».

Якщо говорити про NASA, то агентство виробило специфічний підхід до назви проєктів ще в середині минулого століття. 1963 року помічник адміністратора Роберт С. Сіманс поскаржився, що термінологія всередині організації стала надто заплутаною, і керівництву потрібно вибрати більш стандартизований метод найменування космічних апаратів. NASA розробила просте правило: вибирати прості, але унікальні слова, які складно з чимось сплутати.

Подібні рамки надавали більшу свободу вибору на стадії пропозиції назв. Для деяких проєктів інженери й вчені, які працювали над їхньою реалізацією, придумували ідеї самі. Багато знаменитих імен було обрано завдяки конкурсам студентських есе. Наприклад, марсіанський апарат Sojourner названо на честь Соджорнер Трут – відомої американської аболіціоністки. А наземні станції Cacique і Danzante в Нью-Мексико отримали свої назви від імен корінних американців. Багато супутників NASA (Hubble, телескоп Nancy Grace Roman, Parker) названі на честь реальних історичних особистостей.

Більше публікацій за темою