Вчені створили 3D-голограму, використовуючи лише екран смартфона

Дослідники розробили метод повноколірного тривимірного відображення, в якому для створення голограм використовується екран смартфона, а не лазер.

Група вчених з Токійського університету розробила новий метод створення кольорових 3D-голограм за допомогою екрана смартфона замість лазера. Технологія може знайти застосування в дисплеях пристроїв доповненої та віртуальної реальності.

Метод створення 3D-зображень заснований на комп’ютерній голографії. Вчені розробили новий алгоритм, який дає змогу створювати тривимірні кольорові зображення, що складаються з двох голографічних шарів, за допомогою iPhone і просторового модулятора світла.

Зазвичай для створення зображення за допомогою комп’ютерної голографії потрібне когерентне світло лазера. Але раніше вчені показали, що просторово-часове некогерентне світло, випромінюване світлодіодом, також може бути використане для голографії.

У новому підході інженери пропускали світло від екрана через просторовий модулятор світла, який представляє кілька шарів повноколірного тривимірного зображення. Вченим потрібно було ретельно змоделювати процес поширення некогерентного світла від екрана, а потім використовувати цю інформацію для розробки алгоритму, який координував би світло, що виходить від екрана пристрою, за допомогою одного просторового модулятора світла.

«Ми вважаємо, що цей метод у кінцевому підсумку може бути корисним для мінімізації використання оптики, зниження витрат і зменшення потенційної шкоди для очей у майбутніх візуальних інтерфейсах і додатках для 3D-дисплея», – пояснив співавтор дослідження Отоя Сігемацу.

Більше публікацій за темою