Створено розумний шолом для водіїв вантажівок

Здатний захистити не тільки голову, а й хребет від тряски.

Команда інженерів з німецького «Інституту структурної міцності та надійності систем ім. Фраунгофера» розробила новий шолом безпеки, який може врятувати водіїв будівельних машин від серйозних травм. Про це повідомляє видання New Atlas.

Пристрій здатен вимірювати рівень тряски в кабіні автомобіля. Якщо тряска стає занадто сильною, шолом починає сигналізувати. У цьому разі водієві слід їхати повільніше або вибрати інший шлях із рівнішою дорогою.

Винахід ідеально підходить для водіїв вантажівок, екскаваторів або бульдозерів. Пристрій виглядає як звичайний шолом. Усередині нього ховається особлива деталь – п’єзоелектрик, який виробляє електрику під час фізичної деформації. Що більша деформація, то вища напруга. Коли рівень деформації від трясіння досяг межі, на шоломі спалахують лампи та вмикається попереджувальний сигнал.

Експерти попередили, що надмірне або часте трясіння тіла призводить до проблем із хребтом та очима, а також може стати причиною травм мозку.

«Вібрації кузова, яким піддаються водії будівельних машин, досягають значень прискорення від 0,2 м/с² до 1,5 м/с² в середньому; пікові значення можуть бути значно вищими. Наш датчик у шоломі дає змогу точно вимірювати вібраційне навантаження. Охорона здоров’я може бути значно поліпшена на цій основі», – пояснює Бйорн Зейпель, експерт з електромеханіки.

Зараз команда розглядає можливість вийти з унікальним шоломом на комерційний ринок.

Більше публікацій за темою