NASA показало, якими будуть місяцеходи нового покоління

NASA обрало ключових партнерів для створення автомобіля, призначеного для майбутніх місій Artemis. Очікується, що вже за рік три компанії запропонують свої концепти місяцехода – розробники найкращого проєкту отримають щедрі нагороди.

У тендері візьмуть участь три компанії: Intuitive Machines (відома за своїм не надто щасливим Odyssey), Lunar Outpost (у співпраці з Lockheed Martin), а також Venturi Astrolab. Найперспективніший проєкт вирушить на південний полюс Місяця вже 2030 року, – повідомляє Space.com.

Компанія-переможець отримає контракт на суму 4,6 мільярда доларів, що передбачає будівництво місяцехода і його доставлення на південний полюс Місяця. Вважається, що в цьому регіоні містяться великі запаси водяного льоду, який можна використати для роботи систем життєзабезпечення і перероблювання в ракетне паливо.

Проте про технічні параметри апаратів, що готуються, відомо вкрай мало. Місяцехід зможе як перевозити пасажирів (до двох осіб), так і відігравати роль автономної дослідницької платформи.

Intuitive Machines має певну перевагу в цьому конкурсі – сумнозвісний Odyssey зовсім нещодавно досягнув поверхні Місяця, завдяки чому компанія отримала неоціненний досвід і дані. З іншого боку, Lunar Outpost може похвалитися підтримкою Lockheed Martin, яка працювала над багатьма амбітними атмосферними й космічними апаратами – протистояння обіцяє бути цікавим.

Більше публікацій за темою