Як насправді виглядає Чумацький Шлях

Зазвичай нашу галактику зображують у вигляді спіралі з чотирма великими рукавами. Вимірювання вчених показали іншу форму Чумацького Шляху.

Дослідження галактик доводять, що умовно їх можна розділити за формою на три типи: еліптичні, неправильні та спіральні. Більшість відомих галактик, що належать до останньої категорії, мабуть, мають тільки два помітних рукави. А ті вже розгалужуються і розділяються на більш дрібні відростки.

Наша галактика Чумацький Шлях спіральна, але її традиційне зображення відрізняється від аналогів. Їй приписують чотири великі спіральні рукави, які відходять від масивного скупчення зірок у центрі. Таке уявлення може бути помилковим.

Нова версія чи революційне відкриття?

Група китайських астрономів опублікувала дослідження, яке припускає, що всі ми впродовж десятиліть приймали за правду невірну форму Чумацького Шляху. Нібито замість чотирьох спіральних рукавів, у нього лише два, як у всіх досліджуваних нині аналогів, пише Space.com.

Відкриття, яке може змінити наше уявлення про рідну галактику, сталося, коли вчені-космонавти з Китайської академії наук і Національних астрономічних обсерваторій проаналізували кілька джерел астрономічних даних, щоб краще зрозуміти справжню форму Чумацького Шляху.

За допомогою сучасних наукових приладів учені склали карту Чумацького Шляху з нанесеною на неї відстанню від космічних об’єктів до окремих масивних зірок. Було вивчено понад 1000 розсіяних галактичних скупчень. У роботі також враховували дані космічного телескопа Gaia Європейського космічного агентства (ЄКА). Він відстежує рух зірок та їхнє положення щодо Землі.

NGC 1300 – спіральна галактика з перемичкою і двома рукавами, сфотографована космічним телескопом «Хаббл». Так може виглядати і наш Чумацький Шлях.

Усе це привело астрономів до припущення, що Чумацький Шлях є спіральною галактикою з центральною перемичкою, від якої відходять лише два головні рукави, а не чотири. Подібну будову має галактика NGC 1300, її фото ви могли бачити вище.

Що кажуть вчені

«Використовуючи точне місце розташування дуже молодих об’єктів, ми вперше припускаємо, що наша галактика має багатопроменеву морфологію, яка складається з двопроменевої симетрії, – уточнюють фахівці. – Рукави Наугольника і Персея, ймовірно, є двома симетричними рукавами у внутрішній частині Чумацького Шляху. Вони простягаються до зовнішніх частин, де розгалужуються і з’єднуються з Рукавами Центавра і Стрільця відповідно».

На околицях Чумацького Шляху, пишуть астрономи, знаходяться далекі й розрізнені рукави неправильної форми. Вони не пов’язані з центральною опуклістю галактики, де розташована більшість її зірок. Фрагментація спіральних рукавів могла бути спричинена зіткненням нашої галактики з іншими галактиками або навіть галактичними скупченнями мільярди років тому.

Більше публікацій за темою