Надзвуковий дрон із революційним двигуном уперше піднявся в небо

Літальний апарат летів зі швидкістю 1100 км/год.

Надзвуковий дрон із революційним двигуном від Venus Aerospace вперше випробували в повітрі. У майбутньому цим двигуном планують оснастити гіперзвуковий літак, повідомляє New Atlas.

Надзвукові безпілотні літальні апарати – це не новинка, ідея існує вже давно. З початку 1950-х років ВПС США використовували такі літаки для тестування ППО, розвідки та як зброю. Усі ці апарати за останні 75 років використовували реактивні двигуни для досягнення швидкості понад 1 Маха. Нещодавні технологічні прориви в авіоніці, аеродинаміці та автономних системах дають їм змогу розширювати свої функції, але в основі, як і раніше, лежать реактивні двигуни.

Однак Venus Aerospace встановила обертовий детонаційний двигун RDRE у свій новий дрон. Коли прототип був скинутий з висоти 3 700 метрів 24 лютого, 140-кілограмовий роботизований апарат довжиною 2,4 м розвинув швидкість лише 0,9 Маха. Це пов’язано з тим, що він був оснащений монопаливним двигуном на перекису водню, який працював із тягою 80%, щоб зберігати швидкість нижче за швидкість звуку протягом 10 км. Однак разом із ним було встановлено систему RDRE, яка буде активуватися в наступних польотах, щоб розігнати апарат до швидкості понад 1 Маха.

RDRE (Rotating Detonation Rocket Engine) – це, по суті, спосіб подолати обмеження ракетного або реактивного двигуна за допомогою нового принципу без рухомих частин. Цей двигун складається з двох паралельних циліндрів з невеликим прозором між ними. У цей прозір надходить і запалюється суміш палива та окислювача. При правильному налаштуванні цей процес створює безперервну реакцію та ударну хвилю, що рухається всередині прозору з надзвуковою швидкістю. Це призводить до більшого виділення тепла і тиску, що дає змогу збільшити тягу та ефективність двигуна.

У результаті виходить легкий і простий двигун, який щонайменше на 15% ефективніший, ніж звичайні двигуни. Це означає, що можна перевозити більше корисне навантаження або досягати вищих швидкостей. Раніше компанія Venus продемонструвала стійкий рівень роботи свого RDRE.

Venus планує створити багаторазовий гіперзвуковий космічний літак, здатний перевозити пасажирів зі швидкістю понад 9 Маха (11 000 км/год). Літак має злетіти й «м’яко» піднятися на висоту 51 км – трохи більш ніж половина шляху до лінії Кармана – а потім перейти на гіперзвукову швидкість. Переліт із Сан-Франциско в Токіо можна буде здійснити за годину.

Очевидно, що це далека перспектива. Поки що компанія розробляє двигун RDRE для різних оборонних застосувань.

Більше публікацій за темою