Астроном-аматор відкрив 5000-ну навколосонячну комету

Європейське космічне агентство (ЄКА) повідомило про відкриття ювілейної – 5000-ї навколосонячної комети в рамках проєкту Sungrazer, в якому аналізуються дані обсерваторії SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). Унікальне спостереження здійснив астроном-аматор з Праги Ханджі Тан.

Ця комета належить до групи Марсдена, названої на честь британського астронома Брайана Марсдена. Вважається, що комети цієї групи є уламками значно більшого тіла – комети 96P/Макхольца, яка наближається до Сонця кожні 5,3 року.

На жаль, як і більшість навколосонячних комет, ювілейна комета не пережила зустрічі з нашим світилом та була знищена його потужним випромінюванням. Проте факт її виявлення сам по собі є значною віхою в досліджені космічних об’єктів цього типу.

Обсерваторія SOHO успішно функціонує з травня 1996 року в точці Лагранжа L1 системи «Земля-Сонце». Її основне завдання – моніторинг сонячної активності, стану атмосфери нашої зірки та вимірювання параметрів сонячного вітру.

Дані, отримані SOHO, є ключовими для вивчення навколосонячного космічного простору. Саме під час аналізу цієї інформації ентузіасти проєкту Sungrazer регулярно відкривають нові комети, які тимчасово наближаються до Сонця.

Досягнення позначки в 5000 таких об’єктів вказує на інтенсивність спостережень та важливість продовження освоєння околиць нашого світила за допомогою наукових місій та залучення громадськості до процесу.

Більше публікацій за темою