Чому потужні смартфони нагріваються менше за комп’ютери?

Смартфони з кожним роком стають дедалі потужнішими. На сьогодні преміальний флагман майже напевно буде продуктивнішим, ніж середній комп’ютер – але чому мобільники нагріваються набагато менше, ніж ПК? Портал howtogeek.com пояснив п’ять причин.

Компактність і міцність

Виробники смартфонів витратили роки на те, щоб зробити свої пристрої максимально тонкими. За наявності вентиляторів досягти таких самих результатів неможливо: вони вимагають вільного місця. Не кажучи вже про те, що вентилятор може швидко вийти з ладу, якщо необережно поводитися зі смартфоном. Варто лише один раз необережно кинути пристрій на диван – і все, вентилятор почне деренчати, доведеться розбирати мобільник для ремонту.

Вентилятори не люблять тісні простори

Техніка, що покладається на вентилятори для охолодження, погано переносить нестачу повітря. Якщо ви покладете ноутбук на подушку або ковдру під час роботи, то швидко помітите, як комп’ютер перегрівається. А тепер уявіть, що у вашій кишені лежить мініатюрний ноутбук: рано чи пізно він перегріється настільки, що система просто відключиться. І ні, сумочка або спеціальний чохол тут не допоможуть.

Мобільні процесори споживають менше енергії

Під час розрахунку енергоефективності процесорів фахівці дивляться на метрику під назвою thermal design power – або TDP. Вона показує у ватах, скільки тепла (за розрахунками виробника) генерує CPU під повним навантаженням. Наприклад, мобільний Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – флагманський чип своєї лінійки, але його TDP становить лише 12,5 Вт. Для порівняння, топова відеокарта GeForce RTX 4090 має TDP 450 Вт – і це лише один компонент комп’ютера.

Мобільні додатки створюють менше тепла

Вимогливі програми підвищують навантаження на систему та енергоспоживання, що призводить до зростання температури. І розробники мобільних додатків прекрасно це розуміють. Звісно, серед незліченної безлічі додатків можна знайти чимало погано написаних шматків коду, але більшість якісних програм добре оптимізовані для мобільних платформ. А завдяки цьому система набагато менше нагрівається.

Смартфони використовують пасивне охолодження

Якщо вентилятори – один із видів активного охолодження, то смартфони покладаються на пасивне. А саме, на охолодження внаслідок різниці в провідності електрики між матеріалами. Приблизно так само, як ви «охолоджуєте» квартиру влітку, відкривши вікно в кімнаті. Пасивне охолодження чудово підходить для щоденного використання, але, на відміну від активного, воно не може підлаштовуватися під різні температури.

Більше публікацій за темою