Провідний інтернет прискорили в 4,5 млн разів

Нова технологія може бути розгорнута повсюдно.

Інженери з Астонського університету досягли рекордної швидкості передачі даних дротовим інтернетом. Про це повідомляє пресслужба вишу.

Вченим вдалося розігнати оптоволоконну мережу до 301 Тбіт/с. Це приблизно в 4,5 млн разів швидше, ніж середньостатистична швидкість передачі даних у домашньому інтернеті (69,4 Мбіт/с). Великої швидкості вдалося досягти після розширення діапазонів довжин хвиль, якими передавалася інформація.

Для досягнення своїх цілей інженери розробили особливі прилади – оптичні підсилювачі, які розширювали діапазон робочих в оптоволоконній мережі хвиль. Звичний нам дротовий інтернет передає дані хвилями С- і L-діапазонів, а з підсилювачем в інтернету додатково з’явилися E- і S-діапазони.

Вчені порівнюють це з передачею кольору в екрані. Що більше екран підтримує кольорів, то більше інформації цей самий дисплей може передати. Так само і з дротовою мережею – що більше різних хвиль, то швидшою буде швидкість передачі даних.

Автори роботи уточнили, що їхній задум може бути застосовано повсюдно, оскільки він не потребує заміни самих кабелів – достатньо лише модернізувати використовувані оптичні підсилювачі. Так людству без особливих витрат вдасться у багато-багато разів збільшити швидкість інтернету.

Більше публікацій за темою