Поїзд на водневому паливі здійснив рекордний рейс

Понад 46 годин поїзд рухався без зупинки залізничними коліями на випробувальному полігоні.

Пасажирський поїзд, що працює на водневих паливних елементах, встановив світовий рекорд за дальністю поїздки без дозаправлення і підзарядки. Прототип Flirt H₂, розроблений швейцарською компанією Stadler Rail, за два дні безперервного руху проїхав 2 803 км.

Тестування проводилося на випробувальному полігоні в штаті Колорадо в США. Заправлений Flirt H₂ почав рух увечері 20 березня. Протягом двох днів інженери й машиністи по черзі змінювали один одного за кермом, щоб рухатися без зупинок.

Рекордна поїздка Flirt H₂

Загалом за понад 46 годин поїзд проїхав 2 803 км на одному баку водню – середня швидкість становила близько 60 км/год. У повідомленні компанії не вказано, які паливні елементи використовує Flirt H₂ і наскільки вони потужні.

Flirt H₂ розробляють для заміни дизельних поїздів на неелектрифікованих або частково електрифікованих залізницях. Поїзд складається з двох кінцевих вагонів з моторним приводом, між якими знаходиться водневий бак і паливні елементи. Паливні елементи подають енергію в бортову батарею, яка живить електропривод. Максимальна швидкість руху, про яку раніше повідомляли виробники, становить 127 км/год.

Більше публікацій за темою