«Футуристичному» літаку з незвичайним крилом дозволили перший політ

Федеральне авіаційне управління США (FAA) видало компанії JetZero дозвіл на перші льотні випробування демонстраційної моделі Pathfinder – «футуристичного» літака з інноваційною конструкцією «змішаного крила». Про це повідомляє видання Interesting Engineering.

Зменшений літак-демонстратор Pathfinder офіційно отримав сертифікат льотної придатності та зможе вперше піднятися в повітря. Ці випробувальні польоти розглядаються як важливий крок до потенційного «радикального перетворення авіаперевезень».

Унікальною рисою Pathfinder є його конструкція «зі змішаним крилом», при якій фюзеляж та крило об’єднані в єдину безперервну аеродинамічну форму, що нагадує «льотове крило». Розмах крил становить лише 7 метрів, або 12,5% від загального розміру літака.

Ключовою перевагою такого нестандартного дизайну є значно вища паливна ефективність порівняно з традиційними реактивними літаками. За розрахунками JetZero, Pathfinder зможе споживати на 50% менше палива, оскільки підіймальну силу створюватиме майже вся поверхня апарату.

«Різке підвищення ефективності дасть змогу знизити експлуатаційні витрати авіакомпаній та відкриє можливості для нових трансконтинентальних маршрутів на велику дальність», – наголошується в публікації.

Крім економічних переваг, конструкція «змішаного крила» вписується в зростальні екологічні вимоги галузі. Її інтеграція з альтернативними джерелами живлення може стати кроком до авіаперевезень з низьким рівнем викидів. А просторе планування забезпечить більше місця для пасажирів і вантажу.

Компанія JetZero активно співпрацює з військово-повітряними силами, NASA та FAA, щоб побудувати повнорозмірний літак нового покоління Pathfinder до 2030 року. Успішні випробування демонстратора стануть вагомим аргументом на користь масштабного проєкту.

Більше публікацій за темою