Відкрився найдовший у Європі Hyperloop

У теорії швидкість руху тунелем може становити 1000 км/год.

Найдовший у Європі тунель для тестування технології Hyperloop відкрився в Нідерландах. Оператори сподіваються, що одного разу він зможе перевозити пасажирів з Амстердама до Барселони, між якими понад 1500 км, за кілька годин. Про це повідомляє TechXplore.

Гладкий Y-подібний білий тунель завдовжки 420 метрів з’явився на занедбаному залізничному вузлі недалеко від Вендама на півночі країни. Він складається з 34 з’єднаних між собою труб шириною 2,5 м.

З тунелю викачується майже все повітря, щоб зменшити опір повітря, а транспортний засіб приводиться в рух за допомогою магнітів зі швидкістю, яка зрештою може досягти 1000 км/год.

Європейський центр Hyperloop – єдиний у світі об’єкт, оснащений «перемикачем смуги руху» – тунелем, що відгалужується від основного шляху. Таким чином, вчені перевірять, що відбувається, коли транспортний засіб змінює курс на високій швидкості.

Директор центру Саша Ламме прогнозує, що до 2050 року мережа тунелів Hyperloop перетне Європу і досягне протяжності 10 000 км.

European Hyperloop Center

Повномасштабні пасажирські перевезення мають бути доступні до 2030 року, імовірно, на короткому маршруті довжиною близько п’яти кілометрів – наприклад, з аеропорту в місто. «Подивіться на те, як з плином часу розвивалися автомагістралі. Коли технологія буде готова, розвиток буде йти в геометричній прогресії», – сказав він.

Однак учені визнають, що до того, як технологія буде повністю придатна для використання, треба буде пройти довгий шлях, зокрема, провести випробування на пасажирах.

Голландська фірма Hardt Hyperloop планує провести первинні випробування транспортних засобів найближчими тижнями. Центр відкритий для компаній, що розробляють будь-які аспекти технології Hyperloop.

Hyperloop – це концепція високошвидкісної транспортної системи, запропонована Ілоном Маском. Вона базується на використанні капсул, пасажири яких переміщаються вакуумною трубою на магнітній подушці. Вакуум дає змогу зменшити опір повітря, а магнітна подушка забезпечує паралельний рух капсули без тертя. У теорії це дає змогу досягти дуже високих швидкостей, аж до 1200 км/год.

Більше публікацій за темою