Вчені показали нове зображення чорної діри в поляризованому світлі

Вчені представили нове високоякісне зображення чорної діри в центрі нашої галактики, повідомила британська газета Independent 27 березня.

Об’єкт, відомий як Стрілець А*, вперше показаний у поляризованому світлі, що є проривом. Це новий погляд на надмасивну чорну діру, яка розташована в центрі Чумацького Шляху.

Зображення було отримано вченими в рамках співпраці з проєктом Event Horizon Telescope («Телескоп горизонту подій»).

Новий знімок дав змогу виявити сильні й організовані магнітні поля, що спірально поширюються від краю надмасивної чорної діри Стрілець А*.

Крім того, вчені змогли виявити структуру магнітного поля, схожу на структуру чорної діри в центрі галактики M87. Це дає змогу припустити, що сильні магнітні поля можуть бути спільними для всіх чорних дір. Ця схожість також натякає на наявність прихованого релятивістського струменя в Стрільці А*, сказано в заяві на сайті Event Horizon Telescope.

«Поряд із тим, що структура поляризації Sgr A* разюче схожа на ту, що спостерігається в набагато більшої та потужнішої чорної діри M87, ми дізналися, що сильні та впорядковані магнітні поля мають вирішальне значення для взаємодії чорних дір із газом і матерією навколо них», – сказала Сара Іссаун, астрономка та одна із керівниць проєкту Event Horizon Telescope.

Більше публікацій за темою