Сінгапурські інженери створили розумний одяг

Дослідницька група із Сінгапурського технологічного університету представила унікальну розробку – ультратонкі напівпровідникові волокна, з яких можна виготовляти високотехнологічні тканини для створення «розумного» одягу. Про це повідомляє Phys.org.

У публікації зазначається, що вченим вдалося отримати надзвичайно довгі й міцні напівпровідникові волокна. Їхня міцність в 30 разів перевищує показники звичайних волокон. Окрім високої міцності, напівпровідникова тканина демонструє здатність надійно виявляти та передавати світлові сигнали від ультрафіолетового до інфрачервоного діапазону з частотою до 350 кГц.

Дослідники створили два робочі прототипи – сорочку та шапку з такої тканини. Ці вироби витримують до 10 циклів прання без істотної втрати функціональних властивостей. За задумом розробників, такий «розумний» одяг може бути корисним для людей із вадами зору, допомагаючи їм безпечно переходити дороги. Одяг здатен розпізнавати команди світлофора і передавати ці сигнали на смартфон.

Крім того, ультратонкі напівпровідникові волокна та інтегрована в них електроніка можуть передавати звукові інструкції, наприклад у музеях та галереях. Також вони можуть використовуватись як датчики фізичного стану людини під час тренувань тощо.

Гнучка напівпровідникова тканина зручна та органічно поєднується з одягом. Вчені підкреслюють, що нова технологія сумісна з наявним обладнанням текстильної індустрії, тож масове виробництво «розумного» одягу є цілком здійсненним завданням.

Більше публікацій за темою