Винахідник створив пристрій, який передає електрику через вікно

Стане в пригоді для зовнішніх пристроїв із низьким енергоспоживанням, наприклад, камер відеонагляду.

Стартап Power Mole представив на краудфандинговій платформі Kickstarter новітній бездротовий пристрій, який може передавати електроенергію крізь віконне скло. Інноваційний гаджет використовує технологію індуктивного зв’язку, подібну до тієї, що застосовується в бездротових зарядних системах для смартфонів. Потужність передачі електрики становить 10 Вт, що достатньо для живлення різноманітних зовнішніх пристроїв від внутрішніх розеток.

Каліфорнійський винахідник Пітер Бевелакв представив інноваційне рішення для живлення зовнішніх пристроїв без необхідності прокладання кабелів та встановлення додаткових розеток. За словами Бевелаква, ідея з’явилася через потребу забезпечити живленням такі зовнішні гаджети, як камери відеоспостереження чи вуличні світильники у випадках, коли поблизу немає зовнішніх електричних розеток.

Установка складається з двох компонентів у формі шайби: передавача, прикріпленого до внутрішньої поверхні шибки, і приймача, прикріпленого до зовнішньої сторони скла. Передавач підключається до домашньої розетки в приміщенні, а приймач – до зовнішнього пристрою через USB-кабель.

Коли змінний електричний струм проходить через індукційну котушку передавача, генерується змінне магнітне поле. Це поле проходить через скло товщиною до 30 мм, створюючи змінний електричний струм в індукційній котушці приймача. Змінний струм перетворюється на постійний струм, який живить під’єднаний гаджет.

У нинішньому вигляді Power Mole можна використовувати тільки з пристроями, які використовують вхід USB або вхід на 5 В. Тому для живлення, наприклад, електродриля він не підійде.

Рішення не таке енергоефективне, як підключення напряму до розетки. Для живлення такого пристрою, як камера, що споживає близько 5 Вт, ефективність Power Mole коливається від приблизно 50% (за максимальної відстані 30 мм) до 75% (за відстані менше ніж 6 мм).

Якщо передавач під’єднаний до мережі, але не може під’єднатися до приймача, він автоматично вимикається з метою економії електроенергії. Система також не обмежується використанням скла, вона також може передавати сигнал через дерево або будь-який інший неметалевий матеріал. Якщо між передавачем і приймачем виявляється метал, передавач відключається.

За даними розробника, у разі успішного завершення краудфандингової кампанії та запуску масового виробництва, пристрій Power Mole надійде у продаж за орієнтовною роздрібною ціною $59 (близько 2300 гривень за поточним курсом).

До комплекту постачання увійдуть три ключові компоненти: передавальний блок для підключення до внутрішньої електромережі за допомогою стандартного шнура живлення, приймальний блок для розміщення ззовні вікна та клейкі прокладки для надійної фіксації обох пристроїв.

Більше публікацій за темою