В Німеччині створили вібровантажівки: навіщо вони потрібні

Ці транспортні засоби шукають потенційні геотермальні джерела, «вдаряючи» землю.

Німецька компанія Herrenknecht AG показала концепцію міських вібровантажівок. Ці машини оснащені ударними пристроями, які посилають сейсмічні хвилі під міський ландшафт для дослідження місцевості з метою розробки геотермальних джерел, повідомляє New Atlas.

Геотермальна енергія ґрунтується на використанні нагрітої води, яка запускається в глибокі шари землі. Там вона поглинає тепло і повертається на поверхню. Теплова енергія витягується з води та передається робочій рідині, яка перетворюється на пару, запускаючи турбіну для виробництва електроенергії. Таким чином, геотермальна енергія використовує тепло глибин землі для генерації чистої та стійкої електроенергії.

Але щоб це працювало, потрібно знайти місця з підземними джерелами тепла. На широких відкритих територіях використовувати обладнання для посилання сейсмічних хвиль у землю відносно легко. Але в містах встановлення такого обладнання – зовсім інша історія.

Міські вібровантажівки від Herrenknecht AG розроблені німецькою компанією, яка спеціалізується на технологіях прокладання підземних тунелів. Вантажівки розробляються у співпраці з Геофізичним інститутом Технологічного інституту Карлсруе.

Кожна вантажівка має вісім коліс і систему повного приводу, в якій передні чотири колеса можуть рухатися незалежно від чотирьох задніх, що забезпечує хорошу маневровість на вузьких міських вулицях. Він також оснащений інтелектуальними функціями безпеки, включно з системою попередження про зіткнення і системою камер. Він важить 32 тонни, працює при скромному рівні шуму 65 дБ і може розвивати швидкість 40 км/год. Він також схвалений для використання на дорогах ЄС.

Під автомобілем знаходиться пристрій під назвою P-wave shaker. Він посилає сейсмічні хвилі в землю під ним, а мережа датчиків геофонів реєструє хвилі, які відбиваються назад. У підсумку виходить детальна карта середовища під містами, яка може надати достатньо даних для впровадження геотермальних систем у міські умови.

Розгортання прототипів машини заплановано на останній квартал року. Якщо польові випробування пройдуть успішно, серійне виробництво вантажівок має розпочатися на початку 2025 року. Уряд Німеччини планує визначити до 100 потенційних об’єктів геотермальної енергії.

Більше публікацій за темою