Створено найшвидшу камеру у світі

Пристрій знімає понад 150 трлн кадрів на секунду. Він фіксує найшвидші явища на світі.

Вчені з Канади розробили найшвидшу камеру у світі. Вона може знімати зі швидкістю 156,3 трлн кадр/с.

Унікальний пристрій створили в дослідницькому центрі телекомунікацій INRS Énergie Matériaux. В основу камери лягла технологія, яку канадські інженери представили ще 2014 року. Тоді пристрій міг зробити 100 млрд кадр/с. Але вчені вирішили на цьому не зупинятися.

Нова камера фіксує події, які тривають у межах фемтосекунди. В одній секунді їх стільки ж, скільки звичайних секунд у 32 млн років. Спочатку надшвидкі камери використовували послідовне знімання кадрів. Однак для явищ, які тривають лічені миті, такий метод не підходить. Нову систему камер назвали «Фемтофотографія в реальному часі з розгорнутою кодованою апертурою» (SCARF). Вона видає дуже короткий лазерний імпульс, який розбитий на невеликі спалахи за допомогою системи оптики. Такі імпульси фіксує спеціальний датчик у камері. Робота системи схожа з томографією.

Найшвидша камера у світі

Нова технологія дає змогу побачити механіку ударних хвиль у живих клітинах або термоядерний синтез. За оцінкою вчених, найшвидша камера у світі стане в пригоді у фізиці, біології, хімії та інших сферах. У дослідницькому центрі зазначили, що досягнення, зокрема, допоможуть для розроблення ефективніших методів лікування і препаратів.

Більше публікацій за темою