Вчені створили аналог чорної діри в лабораторії

Команда зімітувала викривлений простір і час за допомогою надплинного гелію.

Дослідники з Ноттінгемського університету, Королівського коледжу Лондона та Університету Ньюкасла звернулися до вихорів у рідинах, які можуть у певному сенсі імітувати те, як матерія закручується навколо чорної діри в космосі, повідомляє New Atlas.

У новому дослідженні вчені використовували надплинний гелій, охолоджений до температури -271°C. Надтекучі рідини – це рідини з в’язкістю, близькою до нульової.

За температури, до якої був охолоджений надтекучий гелій, він починає проявляти квантові властивості, що може призвести до його нестабільності. Завдяки спеціальній кріогенній камері дослідницька група змогла стримати рідину і пом’якшити квантові ефекти.

Надтекучий гелій містить крихітні об’єкти, звані квантовими вихорами, які мають тенденцію розходитися один від одного. Вчені змогли утримати десятки тисяч цих квантів у компактному об’єкті, що нагадує невеликий торнадо, і домоглися вихрового потоку з рекордною силою в області квантових рідин.

Вимірявши динаміку хвиль на поверхні цієї надохолодженої надтекучої рідини, команда зробила висновок, що система імітує гравітаційні умови, схожі з тими, які спостерігаються поблизу чорних дір, що обертаються. Установка може допомогти більше дізнатися про ці космічні об’єкти.

Більше публікацій за темою