Новий 3D-принтер Icon друкує 2-х поверхові будинки у 2 рази дешевше

Техаська компанія Icon, яка займається виробництвом 3D-принтерів, показала нову модель Phoenix за роботою. Вона побудувала двоповерховий будинок у місті Остін, повідомляє NewAtlas.

Новий принтер легко налаштовувати й переміщати з місця на місце, він вимагає менше операторів і швидко справляється з масштабними роботами. Його використання вдвічі дешевше, ніж у Vulcan, попереднього покоління принтерів Icon.

Phoenix складається з великого шарнірного важеля, що вільно рухається, на основі, що обертається. Його створювали як більш мобільний і автономний апарат. Попередня модель, Vulcan, мала зафіксовані колони та поперечки.

Під час створення 3D-принтера з головкою, прикріпленою до кінця поворотного важеля, найважче було забезпечити точність. Для будівництва житлових приміщень вона необхідна. Icon зуміла розробити систему стабілізації, яка запобігає розгойдуванню сопла, що виштовхує, на кінці важеля. Вона не тільки більш мобільна, а й може друкувати великі багатоповерхові будівлі.

За даними компанії, Phoenix удвічі знижує витрати порівняно з Vulcan. Використання системи коштуватиме близько $25 за квадратний фут (близько 0,09 м²) для стінових систем і $80 доларів за квадратний фут для фундаменту і даху. Це дасть змогу заощадити близько $25 тисяч на будівництві типового американського будинку.

Керівництво Icon вважає, що майбутнє будівництва та проєктування належить штучному інтелекту. Тому вона випустила ШІ-систему Vitruvius, яка дасть змогу швидко отримати проєкт будинку, який можна надрукувати на 3D-принтері. Вона допоможе будь-кому спроєктувати будинок і створити плани поверхів, візуалізацію інтер’єру та фасаду за лічені хвилини, виходячи з власних бажань і бюджету. Icon стверджує, що до кінця року система Vitruvius зможе надавати повну будівельну документацію і проєкти, готові до отримання дозволів, а також бюджети й графіки будівництва.

Icon – американський лідер 3D-будівництва з 2018 року, коли компанія представила свій перший принтер. Відтоді Vulcan надрукував 130 будинків у США та Мексиці. Вона планує створити повністю надрукований район у своєму рідному штаті Техас. Крім того, компанія співпрацює з NASA. Вона створює прототипи бази для Марса і працює над 3D-інфраструктурою на Місяці, включно з посадковими майданчиками, дорогами та житловими приміщеннями. Їх зведуть у рамках проєкту «Олімп».

Більше публікацій за темою