Вченими розкрито механізм утворення перших галактик

Вчені Інституту астрономії та астрофізики Академії Сініка (Китай) розкрили механізм утворення найперших галактик у Всесвіті. Результати дослідження опубліковано в журналі The Astrophysical Journal.

Астрономи виявили, що фізичні властивості ранніх галактик визначаються масами перших зірок, що виникли в епоху космічного світанку через 200-400 мільйонів років після Великого вибуху. Згідно з сучасною космологією, згустки темної матерії формують гравітаційні колодязі, в яких накопичується газ і починають формуватися зірки.

Коли гало темної матерії досягає маси близько одного мільярда сонячних мас, воно стає досить масивним, щоб підтримувати послідовні цикли народження і вибуху зірок. Це знаменує собою появу перших галактик, здатних підтримувати зореутворення.

У новій роботі вчені використовували суперкомп’ютери для тривимірного моделювання формування перших галактик. Виявилося, що наднові, які виникли з перших масивних зірок, виробляють важкі елементи, охолоджуючи газ і сприяючи утворенню зірок малої маси. У результаті виникають галактики неправильної форми, що не обертаються навколо своєї осі.

Ці перші галактики вважаються віхою космічного світанку, і їхнє пряме виявлення у Всесвіті є важливою метою для космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST) і майбутніх наземних телескопів 30-метрового класу.

Більше публікацій за темою