Неподалік Чумацького Шляху виявили давню зірку

Nature Astronomy: у Великій Магеллановій Хмарі виявили давню зірку

Астрономи Чиказького університету виявили на околицях Чумацького Шляху стародавню зірку, що належить до населення II. Про це повідомляється в статті, опублікованій у журналі Nature Astronomy.

Населення II являє собою покоління зірок, які сформувалися незабаром після Великого вибуху. Вони бідні на метали (елементи, важчі за водень і гелій), оскільки утворилися із залишків зірок гіпотетичного населення III – найперших, надмасивних зірок, які практично не містять металів. Безпосередньо спостерігати зірки населення III астрономам поки що не вдавалося.

Дослідники провели спостереження за Великою Магеллановою Хмарою (ВМХ) – карликовою галактикою, що є супутником Чумацького Шляху і знаходиться на відстані 163 тисячі світлових років. Вони виявили зірку, що характеризується дефіцитом важких елементів, який раніше не виявляли в зірках ВМХ. Вчені припускають, що вона була збагачена матеріалом наднової, попередником якої була позагалактична зірка населення III.

Оскільки ВМХ почало тісно взаємодіяти з Чумацьким Шляхом лише два мільярди років тому, еволюція ранніх зірок, зокрема збагачення важкими елементами, у них йшла різними шляхами. Автори дійшли висновку, що ці процеси багато в чому залежали від міжгалактичного середовища.

Більше публікацій за темою