Які гаджети з’явилися в нашому житті завдяки космосу

У середині минулого століття, коли людство почало свій шлях з освоєння позаземного простору, космічна індустрія була найінноваційнішою у світі. Деякі винаходи, які спочатку призначалися для космосу, виявилися жаданими й на Землі, що сильно змінило наше повсякденне життя.

Згадаймо гаджети та технології, які розроблялися для космічної індустрії, але знайшли застосування і на Землі.

Ноутбуки

Саме космічній індустрії ми маємо бути вдячні за появу ноутбуків у нашому житті. Космонавтам були необхідні компактні (за мірками тих років) пристрої в роботі, і звичайні стаціонарні комп’ютери безумовно не підходили під цей опис.

Саме тому в 1982 році на замовлення NASA компанія Grid Systems випустила перший у світі ноутбук Grid Compass, який став використовуватися в програмі Space Shuttle.

До речі, з 1993 року NASA використовує на МКС ноутбуки лінійки ThinkPad (до 2005 року ноутбуки виготовляла компанії IBM, потім права було передано компанії Lenovo).

Як показала історія, ноутбуки виявилися неймовірно популярними й у звичайному житті людини завдяки своїй мобільності та компактності.

Цифрові камери

Ми звикли, що всі сучасні смартфони оснащуються цифровими камерами, які вже практично не поступаються за якістю зображень своїм професійним дзеркальним «побратимам». Ба більше, у світі з’явився окремий напрям мистецтва – мобільна фотографія.

Але якби не космічна індустрія, то цілком імовірно, що смартфони не оснащувалися б зараз камерами, а це призвело б до того, що світ ніколи б не дізнався про TikTok та Instagram.

Річ у тім, що в камерах смартфонів використовуються CMOS-сенсори, які розроблялися для того, щоб зменшити розміри камер, які використовувалися в космосі. І тільки наприкінці минулого століття CMOS-матриці дісталися до користувацьких ґаджетів, що призвело до появи цифрових фотоапаратів і камер, а надалі й камерофонів.

Крім того, CMOS-сенсори стали застосовувати й в медичному обладнанні, що сильно просунуло галузь.

GPS

Система GPS зараз дуже сильно полегшує життя. Завдяки GPS ми прокладаємо маршрути на картах, користуємося навігатором під час поїздок на автомобілі, замовляємо таксі через мобільні додатки та багато іншого.

Геолокаційні сервіси безпосередньо стали можливими тільки завдяки розвитку космосу. Передусім завдяки тому, що для своєї роботи вони використовують штучні супутники Землі. Спочатку GPS і його аналоги створювалися виключно для військових цілей. Однак надалі стало зрозуміло, що подібні системи необхідні й цивільному ринку.

Коли СРСР запустив перший штучний супутник Землі, американські вчені виявили, що можуть отримувати від нього сигнал. Завдяки ефекту Доплера вони зрозуміли, що, знаючи свої координати на Землі, можна вирахувати положення і швидкість супутника. І те ж саме навпаки. Це і стало передумовою створення системи GPS, яку було запущено 1978 року.

Фільтри для води

Сучасні фільтри для води теж прийшли в наше життя з космосу. У середині минулого століття фільтри використовували хлор для очищення води, який шкідливий для людського організму. У NASA розв’язали цю проблему за допомогою нової розробки – на космічний корабель «Аполлон» встановили фільтр, який очищував воду за допомогою іонів срібла, що нешкідливі для організму.

Комерційні компанії оцінили переваги нової технології та впровадили її на цивільному ринку, завдяки чому люди отримали доступ до очищеної та безпечної води.

Бездротові гаджети

Домашній робот-пилосос також зобов’язаний своєю появою космічній індустрії. Річ у тім, що в космосі та на Місяці космонавтам були необхідні бездротові електроінструменти для комфортної роботи. Тому було створено дриль, в якій використовувався електромагніт, що збільшує автономність.

Зручність бездротової технології була незаперечною, тому її перейняли й виробники гаджетів. Завдяки цьому ми отримали бездротові роботи-пилососи, бездротові електроінструменти, бездротові навушники тощо.

Більше публікацій за темою